Nov 23

Aveam chef de ceva dulce. Şi mi-a venit ideea de gogoşi. Aşa că… Google, search, gogoşi. Şi am descoperit asta. Pe care am încercat-o şi modificat-o un pic.

Componente:
- 500 grame făină
- 1 cub de drojdie
- coaja rasă de la o lămâie
- 50 grame unt
- 260 grame lapte
- puţină sare
- 35 grame zahăr
- esenţă de lămâie (o sticluţă mică)
- 1 ou
- ulei pentru prăjit
- ciocolată pentru ornat
- zahăr pudră pentru ornat
- stafide

Cum se face:
- se face maiaua din puţin lapte cald, 3 linguri de făină, zahărul şi drojdia şi se lasă la crescut vreo 15 minute. Eventual undeva la cald
- într-un bol încăpător (eu am folosit o cratiţă, nu am bol) se pune făina, oul, coaja de lămâie, esenţa, sarea, maiaua şi laptele şi se omogenizează ingredientele. Apoi se adaugă untul topit şi stafidele şi se frământă aluatul minim 20 de minute. Dacă devine foarte lipicios se mai adaugă câte puţină făină până capătă ceva consistenţă.
- se lasă aluatul să crească. Până îşi dublează volumul. Adică vreo jumătate de oră, în funcţie de cât de cald este locul unde se lasă.
- pe masa de lucru, pe care eventual să mai presară făină (să nu se lipească coca de masă) se întinde o foaie de aluat şi se taie gogoşile cu ceva rotund. Eventual cu o cană sau un pahar. Gogoşile tăiate se mai lasă măcar vreo 10 minute să mai crească, apoi se prăjesc în ulei încins.
- pentru decorare se foloseşte ciocolata topită (sau ceva gen Finetti încălzit un pic) sau zahărul pudră.

Hints:
- gogoşile se prăjesc foarte rapid în uleiul încins, nu trebuie lăsate decât până încep să se rumenească. Eu le-am lăsat un pic mai mult şi au ieşit cam crocante.
- foaia de aluat trebuie să aibă o grosime cam de 1cm – 1.5cm. Altfel vor fi subţiri şi ies crocante.
- din toată povestea asta rezultă cam 20-30 de gogoşi, în funcţie de mărimea formei cu care sunt tăiate şi de grosimea foii.

Rezultate:

Leave a Reply