Dec 14

Am vreo 15 harduri care stau degeaba. Unele din ele (majoritatea) sunt încă funcţionale, sunt în stare perfectă. A apărut totuşi problema: “cum pot verifica dacă acele harduri mai sunt încă bune, sau au bad-uri ori alte probleme?”.

O soluţie ar fi fost să le fac pe toate FAT32 sau NTFS, să le înfig într-un sistem cu Windows şi să folosesc unul dintre muuuuuuuuuuultele utilitare disponibile, începând de la clasicul Error-check de Windows până la softuri mai avansate, gen System Mechanic, Acronis, Norton Utilities. Pentru că nu mă încânta prea mult soluţia asta, având în vedere cât de stabil poate să (nu) devină un Windows atunci când se tot modifică diverse componente hardware, am decis să caut ceva utilitare pentru Linux. Mai precis, ceva care să îmi permită să fac asta cu ajutorul unui live-cd, preferabil Knoppix.

După îndelungi căutări pe Google am ajuns la concluzia că nu prea există aşa ceva. Drept urmare, am procedat în următorul mod:

1. Am luat o placă de bază cu tot ce trebuie pe ea (procesor, memorii, sursă, CD-ROM), în care am pus câte un HDD, pe rând.

2. Am bootat un Knoppix, specificând ca parametru de kernel că vreau text-mode:

knoppix 2

3. Am verificat ce partiţii există deja pe acel HDD:

fdisk -l

Eventual, am mount-at unele din partiţii să văd ce mai există pe ele,

mkdir /mnt/hard
mount /dev/sdaX /mnt/hard

unde X reprezintă numărul partiţiei respective.

După umount,

umount /mnt/hard

am intrat în fdisk şi am şters toate partiţiile existente. Apoi am creat o singură partiţie mare, care să ocupe tot spaţiul disponibil.

4. Am făcut partiţia respectivă ext3:

mkfs.ext3 /dev/sda1

5. Am rulat fsck pe partiţia creată, cu parametrii -f pentru a forţa fsck şi -y, pentru a răspunde automat afirmativ la toate eventualele tentative de a repara erori.

fsck -f -y /dev/sda1

6. După fsck am dat de mână o scanare de badblocks, cu parametrul -v (verbose).

badblocks -v /dev/sda1

7. Eventual, pentru că nu am găsit nici o eroare, am verificat şi cu smartctl. Mai întâi (având SMART activat în BIOS) am verificat dacă hardurile suportă SMART şi dacă este activat sau nu:

smartctl -i /dev/sda

Dacă nu era activat, se activa cu:

smartctl -s on -d ata /dev/sda

Detaliile despre hard (ore de funcţionare, eventuale erori apărute, temperatura la care funcţionează, etc.) le-am văzut cu:

smartctl -d ata -a /dev/sda

Încă nu am găsit nici un HDD cu probleme, aşa că încă nu m-am documentat despre cum se pot repara.

Dacă are cineva altă modalitate de a face o verificare de acest gen de pe un live-cd, aştept comentarii.

Leave a Reply