Nov 27

Zilele trecute văd undeva un anunţ, ceva legat de un oarecare concert al Filarmonicii Banatul din Timişoara. Pe care, logic, îl ignor. Joi seara, 26 noiembrie 2009. Pe la ora 17. Mă întâlnesc cu un amic care mă întreabă: “Mergi diseară la Filarmonică?”. Rămân surprins. Ce să caut eu la Filarmonică???

Apoi mi se explică. Filarmonica Banatul din Timişoara susţine un spectacol. Mai exact, Orchestra Simfonică şi Corul “Ion Românu” ale Filarmonicii “Banatul” Timişoara. Dirijate de Horst-Hans Backer din Germania. Spectacol cu lucrări din repertoriul formaţiei Queen. Întreb curios deja cât costă intrarea. Mi se răspunde simplu: “gratis”.

Ok, unde e Filarmonica asta? Mi se explică, îmi fac în gând un traseu, îmi verific aparatul de pozat, îmi înfig mâinile în buzunare şi pornesc într-acolo. Lume multă la intrare. Mă întâlnesc cu ceilalţi şi intrăm. Înăuntru destul de aglomerat. Toate locurile ocupate, în picioare abia aveai loc să te mişti. Ne aşezăm şi noi pe trepte, undeva la etaj.

Începe spectacolul. Şi rămân cu gura căscată. Un spectacol absolut superb. Demenţial. Sunete curate. Orchestraţie perfectă. O întreagă orchestră cu zâmbetul pe buze. O sală care a cerut bis şi pentru a treia oară. Un cor care s-a străduit să reproducă inflexiunile vocale ale lui Freddie Mercury şi, în cea mai mare parte, a şi reuşit. Un public care a aplaudat, ţinut ritmul bătând din palme. Cred ca a fost unul dintre extraordinar de rarele momente în care, la un concert al Filarmonicii, publicul a cântat şi a aplaudat în acelaşi timp cu orchestra.

Poze… Am făcut doar vreo două. Şi s-a încercat o înregistrare cu camera foto a piesei “Barcelona”. Nu prea reuşită, însă e suficient pentru a înţelege atmosfera de acolo…

Leave a Reply